(Mig) Concert de Nadal-es
Fa uns dies vaig rebre aquest programa d'un concert de Nadales. Un concert de nadales cantat per corals a l'església del Sacred Heart, ben a prop de casa i a les 2 del migdia, bona hora. Em va cridar l'atenció, una mostra de cultura popular de la ciutat.
Avui era el dia del concert. Per tal de no fer tard, he dedicat poc temps al dinar. Pensava: afanya't que potser hi haurà molta gent i serà dificil entrar!
El primer boda-boda que he trobat m'ha portat fins a lloc, 5 minuts abans de les dues ja era allà.
Oh, sorpresa! Ningú enlloc!!! L'església oberta, ningú de públic. Només 8 o 10 cantaires del cor de l'església. A una cantaire, la Tracy, li demano:
- Però no començava a les dues el concert?
- "African time, Pep", m'ha dit. Potser a les tres, o a 2/4 de 4.... Entra i seu.
- Canteu dues corals?
- No, serem 5 corals.
- I quan teniu previst que s'acabi?
- Per allà a les 5.
- 5 corals i només dues hores de concert? (no ho he vist clar)
- Si, només cantem tres cançons cadascuna.
- D'acord, moltes gràcies.
Sacred Heart Parish Choir.
Entro, m'assec en un banc i espero.
El primer pensament que m'ha vingut al cap: A veure si faran com amb els taxis o els busos que marxen quan són plens. Haurem d'esperar que l'església sigui plena per començar?
Aquí quan fan una activitat "extraordinària", com ara el concert, els organitzadors hi dediquen tot el dia. L'horari queda a darrer terme, ja ho farem quan toqui.
Ha passat l'estona.... Poc a poc ha anat arribant gent del públic, també les altres corals. A 2/4 de 4 han començat a parlar. "African time!!"
Uganda Martirs Choir - Nyangole
Déu-vos-guard, per part de la presentadora. El mossèn també ha parlat una mica, han llegit una lectura i l'evangeli amb el corresponent sermó. Acabat aquest protocol, ja ho han tingut a punt. Comencem! Fet i debatut ja eren gairebé les quatre. 5 corals, cantar tres cançons i acabar a les 5?........
Les corals, barrejades, mostrant unes bones coloraines, han entrat en processó cantant "Once in royal David's city". Bonic.
Els primers de cantar ha sigut la coral amfitriona, el "Sacred Heart Parish Choir".
Després d'aquesta, i per aquest ordre han cantat:
Uganda Martirs Choir - Nyangole
All saints Choir - Agururu
Sant Jude melody Choir - Malaba
Saint Joseph's Choir Mlolongo - Nairobi (Kenia)
All saints Choir - Agururu
Ho feien bé. Ben pocs cantaires tenen formació musical, alguns és possible que llegeixin i escriguin ben poc. No era un repertori només de Nadal, hi havia una mica de tot. Els de Nairobi han cantat, sense acompanyament musical, el "The King Shall Rejoice" de Haendel. Amb un estil ben diferent del que estic acostumat, ho han fet molt bé. Afinat, entrant i acabant tots a l'hora.
Cada coral feia la seva presentació i pregària. Aquí és molt habitual que abans de començar i quan s'acaba qualsevol activitat és faci una pregària.
Sant Jude melody Choir - Malaba
A mesura que et vas ficant a dins les activitats socials, vas descobrint com funcionen. Comencen quan hi són i van fent sobre la marxa. M'han dit que eren tres cançons per coral, quan en realitat s'acostava més a tres vegades cantar tres cançons.
No sé a quina hora ha acabat el concert. La primera roda de corals s'ha acabat més enllà de les 6. Acabada aquesta roda hi ha hagut parlaments, el mossèn a llegit una lectura i ha fet cantar al públic. També hi ha hagut col·lecta econòmica per sufragar les despeses,... s'anava allargant.
Just abans de començar la segona roda de corals he marxat.
Saint Joseph's Choir Mlolongo - Nairobi (Kenia)
M'ha semblat una activitat molt interessant. Desconeixia que hi hagués tota aquesta "moguda" coral. Aquí a Uganda en general hi ha poc teixit associatiu i social. El futbol si que mou molta gent, la cultura està relegada a un pla molt inferior.
El cant coral és font de cultura que una mica treballada pot facilitar canvis importants en les persones que hi participen i en el seu entorn. És un bon espai per adquirir i compartir coneixements, criteris, raonaments, qüestionar-se plantejaments, fomentar l'amistat, un espai per créixer en molts sentits.
És important que sapiguem defensar amb fermesa, cuidar amb estima i respecte el teixit social que tenim a casa nostra, el que és nostre, del poble.
És autèntic, gràcies per deixar que en poguem disfrutar en la distància.
ResponEliminaMarededéunostresenyor!! Quina cosa més bonica. M'ha agradat molt, especialment els de Nairobi.
ResponEliminaTé un mèrit especial acabar tots junts i no fer allò de trobar-se tots de casualitat al calderó final. M'has vet riure molt. Que MAI de mai ens falti el sentit de l'humor ni la música. I la salut, clar.
Una abraçada ben ben ben afectuosa de part de la mestressa i meva des de la remota i tenebrosa Santa coloma.
BON NADAL, muzungu!