Culture Day

Una de les característiques més importants de la societat subsahariana són les Tribus. Pels seus membres, la "tribu" és la seva identitat. Tenen un pes molt important en l'estructura social. Parlar de les "tribus" requereix un altre espai i temps.

Aquí a l'escola n'hi ha diverses. Tot i que la rivalitat hi és, en unes més que en d'altres, en general hi ha bona relació

Karamajons

Estan repartides en aquests set grup;

Japatola -Tororo
Samias - Busia  
Bantus (4Bs) - Kampala  
Tesidas - Soroti
Karamajongs - Regió de Karamoja
Gishus - Mbale 
Sabinis - Kapchora

Un dia a l'any es celebra el "Culture Day" o dia de les tribus. Aquest dia les tribus prenen tot el protagonisme: presentació, vestits, menjars, músiques, balls, etc.,  és d'ells i per a ells. L'escola hi posa el més bàsic, la resta tot és a càrrec de cada tribu. Cadascuna s'organitza pel seu cantó per tal de trobar els diners per finançar-se, comprar el menjar, buscar la llenya i les olles per cuinar-ho, repartir-ho, decidir a qui convida, rentar tots els estris, deixar-ho una mica endreçat, etc. Els porta molta feina, que la fan amb esforç i il·lusió. 

Dies o fins i tot setmanes abans, ja en parlen i ho comencen a preparar.  
 
Gishus

El dia abans a la tarda, els Gishus, amb els seus atuells, van començar d'escalfar l'ambient. Una "cervavila" per tot el recinte del monestir - escola, central office, monestir, hostatgeria, cases dels mestres, tallers i tornar a l'escola-, mostrant la seva alegria, fent sentir la seva música, que no va parar mai de sonar mentre va durar la cercavila, fent sentir els seus crits i cants, la seva gatzara.

Bantus (4Bs)
 
El dia del Culture Day és llarg. Ben d'hora els focs ja escalfen les olles on faran el dinar. En diferents llocs repartits pel pati de l'escola hi ha instal·lades les cuines de cada "Tribu".
Cap al migdia comença la part més institucional/oficial. Totes les "Tribus", una a una, es presenten i canten el seu himne, tots amb la ma dreta damunt el cor. Quan s'ha acabat aquesta part més oficial, comença la part de la festa: els balls, les músiques, els vestits, els atuells, la gresca. Al ritme de ben pocs instruments de percussió ballen i canten llarga estona. Una festa, festa. No hi falta la gresca dels presentadors i els espontanis.

El representant del govern,l'Apolo Yeri Ofwono, rebut per les tribus. Saben que porta molts diners.

En un moment sense determinar, arriba l'Apolo Yeri Ofwono, el representant del districte de Tororo al govern central. Porta les butxaques plenes de diners. Aquí és normal que mentre la gent ballen, el públic s'hi acosti i els doni diners i fins i tot és fiqui al mig de la dansa. Aquest senyor, que anava molt ben vestit, també ho ha fer. No és va amagar de fer ostentació de poder i diners.


Japatola.

Acabats els balls arriba l'hora de dinar. És una bona hora, eren les 5 de la tarda. Mentre uns ballaven, uns altres, pocs, es van anar cuidant de preparar tot el dinar. Totes les tribus s'ho organitzen molt bé. Saben fer-ho fàcil per no tenir sorpreses.
Arròs, pollastre, porc, posho, matooke, black beans, verdures, patates, chapat, etc. Tot era molt bo, ben cuinat, ben presentat i servit amb molt d'ordre. Haig de dir que em vaig llepar els dits amb un "bambú amb salsa de cacauets": boníssim!

Després comença la part més feixuga: netejar i endreçar. Alguns, esgotats, ho deixen per l'endemà.

Tesidas

Durant uns dies més, als vespres, es veuen cassoles sobre el foc a diferents llocs. Les tribus es van acabant l'arròs i la resta de menjar que els va sobrar. Una tribu, a part de tot l'altre menjar, van comprar 100 kg d'arròs!

Samias

Com passa sempre que hi ha alguna festa on es fa menjar extra, van aparèixer centenars de nens del barri vigilants i atents esperant, per si podien arreplegar alguna cosa per menjar...



Gishus

Veure i viure la festa és un regal. Poder-ho fer des de dintre, compartint l'alegria, l'esforç i tot el que hi ha, senzillament no té preu. Agraït, molt agraït de poder-hi ser. En dono gràcies a Déu.

La cuina dels Japatola




Comentaris

  1. Gràcies per compartir les experiències, sempre hi ha coses noves per disfrutar, viure i aprendre

    ResponElimina
  2. Homeee, Pep,

    Feia dies que amb l’Imma pensàvem que ja no tenies avenrures per explicar. Estavem equivocats.

    Ens ha agradat molt de llegir tota la informació del Culture Day.

    Les set tribus són com les set tribus d’Uganda o les colles castelleres. Fa de bon veure com les persones ens agrupem en unitats amb l’orgull de pertànyer a una corporació determinada.

    Als nanos els va molt bé començar a tenir responsabilitats com la de calcular que per un determinat nombre de persones caldran cent quilos d’arròs. Les errades porten a la saviesa. Ara bé, pensar en el menú, els ingredients, les presentacions i la combinació de gustos és una bona forma d’educació.

    Tu vés menjant bambú i et tornaràs grassonet i amb clapes blanques i negres.

    Suposo que deu ser una indiscreció preguntar d’on treu els feixos de bitllets missenyor Apolo Yeri Ofwono. Seré discret. Ara bé, si els reparteix ja va bé. Quan dius que anava ben vestit, quina indumentària duia?


    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Amus Sapir Primary School